DR. ZÁBÓ ANDRÁS

194 cm magas vagyok, 100 –110 kg között változik a súlyom, mondhatnánk: derékfájós alkat. Valóban az, Édesapám is sokat szenvedett és nekem is többször fájt már a derekam.

Idén tavasszal könnyű kerti munkát végeztem. A lehullott fenyőleveleket raktam zsákokba, amikor az utolsó zsáknál, az egyik lehajláskor “beállt” a derekam. De, úgy, mint eddig sosem.

Pár nap múlva elvonszoltam magam a közeli ismerős gyógytornászhoz. Arról is beszéltünk, hogy számítógépes munkát végezve egész nap, szinte mozdulatlanul ülök. Pontosabban vagy magam alá húzott lábakkal, vagy félfekvő helyzetben a széken, amiről már eleve tudtam, hogy helytelen.

Ő javasolta a Spinalis széket, aminek az árát meghallva, mintha a fogamat húzták volna...

Aztán eszembe jutott svédországi munkahelyem, ahol az első hetek egyikében meglátogatott az intézmény gyógytornásza és vagy fél órán keresztül a szoba sarkából figyelte, hogy milyen mozgásokat végzek munka közben és 2-3 különböző típusú széket hozatott fel, hogy ezek közül válasszam ki a legkényelmesebbet. Hozzá kell tennem, hogy odakint nagy hangsúlyt fektetnek az ergonomikus munkakörülményekre. A folyamatosan íróasztal mellett dolgozók olyan asztalt kapnak, amelyiknek a magassága motorosan állítható a térdeplőszékes magasságtól egészen addig, hogy állva is lehet mellettük munkát végezni.

Szóval, ott szoktam meg, hogy olyan magas széken üljek, hogy a térdízületek és a derekam is közel derékszögben hajoljanak meg, a hátam egyenes maradjon és a képernyő szemmagasságban legyen.

A Spinális szék erre alkalmas, számomra a hosszabb teleszkóppal. Hogy miért nem lehet annyi paramétert állítani rajta, mint néhány másik irodai széken, azt a fejlesztő és a gyógytornászok tudják felsorolni. Az asztallap - kis kompromisszummal - kellően magas.

Nyár eleje óta ezt a széket használom. Azóta nem fájt a derekam, igaz nem pakoltam faleveleket, viszont evezni járok sportolásképpen.

Nem volt nehéz megszokni az ülést a Spinálisban – én a Navigator verziót választottam. Az igaz, hogy több órás ülés után nehéz felállni, de elmagyarázták, hogy azért, mert olyan izmokat aktivál, amelyek korábban teljesen petyhüdtek voltak. Ez az apró izomláz pár lépés alatt kimozgódik. Ha pedig arra gondolok, hogy ülés közben észrevétlenül és izzadás nélkül használom és erősítem a comb és hasizmaim egy részét, akkor nem is bánom.

A Spinális székeket az egyenes szélű asztallapokhoz fejlesztették ki. Én sarokasztal homorú ívében ülök, hogy közel és kézre álljon sok minden, ezért a szék más karfát igényelne, amire azonban egyenlőre nem gondolt a fejlesztő, de ez a kérdés is megoldható a funkcionális igénybevétel mellett, kis kompromisszummal. Mivel parkettás szobában dolgozom, fontos, hogy puha görgőkkel szállították a széket.

Nagy kísértés, hogy a lábamat magam alá húzva a szék lábára tegyem, de figyelmeztetem magam és ez is segít az ébrenlét fenntartásában. Igaz, időnként engedek, mert ezzel egy kicsit nyújtom a folyamatosan igénybe vett combizmokat.

Összefoglalva, nem bántam meg, hogy a Spinális széket vásároltam: hasznos, kényelmes, szép. Hozzá kell tenni, hogy hála Istennek, megengedhettem magamnak, hogy munkaeszközként egy ekkora beruházást tehessek.